Leczo – wyjątkowe danie dla mięsożerców i nie tylko. Z czym je podawać by smakowało najlepiej?

Leczo to potrawa oryginalnie pochodząca z Węgier, która z powodzeniem przyjęła się w Polsce. Jest bardzo dobrze znana i lubiana w kuchni codziennej oraz okazyjnej ponieważ jest to danie smaczne i pożywne.

W tradycyjnym leczo w roli głównej występują pomidory i papryka. Warzywa te wraz z cebulą i czosnkiem, i często właśnie w Polsce, cukinią są bazą tej potrawy, którą dodatkowo wzbogaca się w wyrazistymi  przyprawami. Leczo przygotowywane jest tradycyjnie z dodatkiem aromatycznej kiełbasy, sprawiającej że danie staje się bardziej syte. 

Leczo jest to danie proste i szybkie do przygotowania, ponieważ polega głównie na pokrojeniu składników i ich stopniowym duszeniu na małym ogniu palnika. Dlatego więc, za jednym razem można zrobić je w dużej ilości tak, że obiad będzie gotowy na dwa, trzy dni lub potrawa będzie w stanie wykarmić najbliższych na zjeździe rodzinnym. 

I wcale więcej nie trzeba, no chyba że deser wieńczący ten rozgrzewający posiłek.

Kilka sposobów na urozmaicenie leczo różnymi składnikami.

Leczo to danie o tyle ciekawe, że można je przygotować na wiele sposobów, w zależności od upodobań smakowych. 

Będzie idealne zarówno dla osób preferujących wersje z mięsem, jak i dla wegetarian i wegan.

Kiedy pominiemy mięso, bo równie dobrze smakuje leczo jako opcja całkowicie warzywna, którą można podawać także jako lekką kolację. W tym wariancie głównymi składnikami są warzywa, dlatego więc dobrze sprawdzą się użyte do jej wykonania dodatkowo lub w  większej ilości te z rodziny dyniowatych, takie jak bakłażany, patisony, ogórki, cukinie. 

Zobacz również:  Czym jest demencja starcza i jakie są jej objawy?

Ciekawą opcją jest również dodatek ziemniaków, co sprawi, że potrawa będzie zdecydowanie bardziej syta, co jest szczególnym wariantem dla osób nie spożywających mięsa.

Oczywiście opcji jest wiele i efekt końcowy potrawy zależy tylko i wyłącznie od inwencji twórczej gotującego, dlatego nie warto się ograniczać, bo w ten sposób może powstać całkiem nowa i wyjątkowa wersja leczo.

Z czym podawać leczo?

Leczo najlepiej znane jest jako potrawa podawana w towarzystwie pieczywa, doskonale wypełnia żołądek zagryzana świeżym, chrupiącym chlebem lub ziarnistą bułką. 

Z powodzeniem można również użyć pieczywa które ma kilka dni, krojąc je na niewielkie kawałki i podsmażając na maśle, posypując wyrazistym w smaku parmezanem, a następnie posypać tak powstałymi sucharkami znajdujące się na talerzu leczo.

Leczo może być również podawane z wszystkimi rodzajami kaszy czy ryżu, a nawet z makaronem

Warto jednak wybrać składniki najwyższej jakości, które powstały z dodatkiem wartościowych dla organizmu ludzkiego ziaren, a dla bardziej wymagających osób idealne będą te z ograniczeniem zawartości glutenu. 

Czy leczo jest dla każdego?

Właściwie przemyślane i przygotowane leczo z pewnością będzie odpowiednie dla każdej osoby, która wybrała określony rodzaj diety lub jest zmuszona z powodów zdrowotnych do ograniczenia niektórych składników w diecie. 

Leczo powstaje głównie na bazie warzyw, więc jest to danie delikatne i lekkostrawne dla żołądka, a co może czynić je ciężkostrawnym to właśnie dodatkowe składniki z którym potrawa jest podawana. 

Zobacz również:  Na czym polega biseksualność i jak ją rozpoznać?

Jeśli ktoś nie lubi lub nie może jeść pomidorów i papryki, to można przygotować leczo bez ich udziału, wykorzystując tylko warzywa takie jak cukinia, ogórki i bakłażany, podsycając ich aromat świeżymi ziołami takimi jak bazylia i oregano, z dodatkiem sera bez laktozy. 

Możliwości jest wiele, tak jak ogromna jest wyobraźnia, także leczo zdecydowanie może być dla każdego!

Kiedy najlepiej przygotowywać leczo?

Leczo najlepiej smakuje przygotowane z najświeższych, sezonowych warzyw. 

Lato i jesień to czas kiedy można kupić wszystkie składniki które idealnie będą komponować się w różnych wariantach potrawy: pomidory, paprykę, cukinie, dynie, cebulę, czosnek czy por. 

W ten sposób wyselekcjonowane warzywa nie dość że są najbardziej aromatyczne to najzdrowsze, ponieważ posiadają mniejszą ilość składników chemicznych wymaganych do ich przechowywania.

Oczywiście leczo bez problemu można również przygotować w zimie lub wczesną wiosną, bo są na to różne sposoby, otóż nadmiar warzyw w lecie i na jesieni można peklować w słoikach albo pokroić i pozamykać w woreczkach lub pudełkach i zamrozić. 

W ten sposób przechowywane warzywa zachowają swoje wartości odżywcze i z powodzeniem mogą być użyte podczas przygotowywania leczo po sezonie.

Zobacz więcej ciekawych artykułów w serwisie nieslychana.pl