Osoby borykające się z celiakią lub alergią na gluten wcale nie muszą wszystkiego sobie odmawiać i rezygnować z małych przyjemności, jakimi są słodycze. Mogą np. sięgać po gotowe ciastka bezglutenowe, które nie ustępują smakiem ich pszennym odpowiednikom, a przy tym nie powodują przykrych objawów pokarmowych. Jak podkreślają dietetycy, wokół słodyczy bez glutenu krąży wiele legend. Czas obalić mity i poznać fakty na temat ciastek bezglutenowych.
Ciastka bezglutenowe są suche i niesmaczne – mit
Ciastka bezglutenowe smakują nieco inaczej, niż ich standardowe odpowiedniki, jednak nie oznacza to, że są niesmaczne! W opinii wielu osób słodkości bez glutenu są bardzo dobre, co sprawia, że delektują się nimi nie tylko chorzy na celiakię, ale też zdrowe osoby, które mogą jeść produkty z glutenem. Warto dodać, że ciasteczka bezglutenowe zwykle są bardziej kruche i twardsze od ich odpowiedników z glutenem, co dla wielu osób jest zaletą. Nie dziwi fakt, że ciastka bezglutenowe mają wielu fanów nie tylko wśród dorosłych, ale i dzieci, które są najlepszymi recenzentami słodkości.
Ciastka bezglutenowe są przystępne cenowo – fakt
Ciastka bezglutenowe często mają ceny zbliżone do standardowych ciasteczek, bez charakterystycznego symbolu przekreślonego kłosa. Coraz częściej można kupić tego typu słodkości w bardzo przystępnych cenach w supermarketach oraz oczywiście ekologicznych sklepach z żywnością bezglutenową. Ci, którzy lubią spędzać czas w kuchni, równie dobrze mogą samodzielnie upiec ciastka bezglutenowe w domu, co jest bardziej ekonomicznym rozwiązaniem. Bazą wypieków może być np. mąka jaglana, ryżowa lub kukurydziana, która naturalnie nie zawiera glutenu.
Ciastka bezglutenowe są mniej kaloryczne od tych z glutenem w składzie – fakt/mit
Wszystko zależy od konkretnego rodzaju ciastek. Niektóre ciasteczka bezglutenowe są bardziej kaloryczne od tych z glutenem, a inne nie. Wiele zależy od składników i dodatków. Osoby dbające o linię mogą wybrać np. wariant bez glutenu i bez cukru. Taka smaczna i pożywna przekąska to idealne rozwiązanie dla miłośników słodyczy, którzy nie chcą przytyć.
Ciastka bezglutenowe są łatwe do upieczenia – fakt
Poziom trudności pieczenia ciastek bezglutenowych jest taki sam, jak w przypadku pieczenia zwykłych ciastek z mąki pszennej tortowej. Porównując wypiek ciastek do wypieku ciast, nie jest to skomplikowane zadanie. Co więcej, można znaleźć w sieci mnóstwo naprawdę prostych przepisów na ciastka bezglutenowe, z którymi poradzi sobie nawet osoba, która nie ma żadnego talentu kulinarnego ani doświadczenia w tym temacie. Grunt to zaopatrzyć się w odpowiednią mąkę i trzymać się proporcji ujętych w przepisie.
W sklepach jest mały wybór ciastek bezglutenowych – mit
Nie jest to absolutnie prawdą, choć w przeszłości faktycznie wybór ciastek bezglutenowych był dość ubogi. Jednak teraz miłośnicy słodkości nie mają powodów do narzekań. W sklepach można znaleźć np. przepyszne ciastka czekoladowe, biszkopty z galaretką pomarańczową w czekoladzie, klasyczne herbatniki, czy markizy z nadzieniem kokosowym. Osoby na diecie bezglutenowej chętnie sięgają też po ciastka owsiane syropem maltitolowym. Dużą popularnością cieszą się też ciasteczka shoookies z kawałkami mlecznej czekolady i rodzynkami, które przyjemnie chrupią, tworząc idealny duet z ulubioną kawą lub herbatą. Wiele osób nie wyobraża sobie dnia bez kruchych ciastek z miodem. Ta energetyczna przekąska w ciągu dnia od razu wprawia wszystkich w wyjątkowo dobry nastrój!
mOOtic,pl -