Wegańskie desery z mleczkiem kokosowym w pucharkach – wypróbuj te przepisy!

Diety wegetariańskie i wegańskie zyskują coraz więcej zwolenników. Wrażliwość na los naszych braci mniejszych, świadomość konsekwencji produkcji zwierzęcej dla planety oraz troska o własne zdrowie to powody, dla których Polki i Polacy rezygnują ze spożycia mięsa, jaj czy nabiału. O ile wegetarianizm nie jest aż tak restrykcyjny, to całkowita eliminacja białka zwierzęcego w diecie wege wielu osobom wydaje się wyzwaniem karkołomnym. Tymczasem, aby móc delektować się fantastycznymi smakami, wystarczy poznać kilka prostych receptur wyłącznie na bazie produktów pochodzenia roślinnego. W oparciu o nie można przyrządzić nie tylko obiad, ale i pyszny deser. Wypróbuj zatem trzy przepisy na wegańskie słodkości z mleczkiem kokosowym.

Deser lodowy w wersji wege – świetna propozycja na letnie upały

Idealny wybór na upalne letnie popołudnie to lodowy deser w pucharku. Aby go przygotować, wystarczy 800 g mleczka kokosowego, dwie tabliczki czekolady, 200 g cukru trzcinowego, łyżka mąki ziemniaczanej, szczypta soli oraz dowolne owoce sezonowe: maliny, wiśnie, jagody bądź truskawki. Mąkę ziemniaczaną rozrabia się z połową szklanki mleczka kokosowego. Natomiast jego pozostałą część należy zagotować wraz z cukrem i odrobiną soli. Gorącą masę przelewamy do miski i mieszamy z pokruszoną czekoladą. Całość należy pozostawić do ostygnięcia, po czym dodać miks owoców. Tak przyrządzony deser trzeba przełożyć do pojemnika z tworzywa sztucznego i zamrozić. W trakcie zamrażania warto co pewien czas przemieszać masę. Aby lodowo-owocowe słodkości prezentowały się efektownie, najlepiej serwować je w szklanych pucharkach.

Zobacz również:  Duży brzuch po wypiciu wody - z czego wynika i jak uporać się z problemem?

Pudding z mleczkiem kokosowym – wegański deser w angielskim stylu

Doskonałym pomysłem na apetyczny deser w wersji wege jest pudding, który przywędrował do naszego kraju z Wysp Brytyjskich i zdobył liczne grono fanów. Do jego przygotowania będziesz potrzebować 400 ml mleczka kokosowego, 200 ml napoju o smaku migdałowym, 30 g cukru kokosowego, 20 g skrobi kukurydzianej, ekstrakt wanilii oraz odrobinę soli. Do udekorowania deseru przyda się też pokruszona czekolada oraz pokrojone orzechy bądź daktyle. 200 ml mleczka kokosowego wraz z dodatkiem cukru i szczyptą soli podgrzewamy w garnku, doprowadzając do wrzenia, a następnie gotujemy przez około kwadrans. Resztę mleczka kokosowego należy rozmieszać z napojem migdałowym, skrobią kukurydzianą oraz wanilią, po czym dodać do zagotowanej masy. Całość trzeba podgrzewać do momentu, kiedy deser zgęstnieje i uzyska konsystencję budyniu. Tak przyrządzony pudding przelewa się do pucharków. Po schłodzeniu można go pięknie ozdobić czekoladą i bakaliami.

Zobacz również:  Miody prosto z pasieki! Gdzie kupić przez internet?

Wegańska bita śmietana w pucharku – kokosowa uczta dla podniebienia

Wyśmienitą alternatywę dla lodów stanowi lekki deser z bitej śmietany i owoców. Składniki, jakie będą potrzebne do jego przygotowania, to 2 szklanki mleczka kokosowego, łyżka ksylitolu, łyżeczka sproszkowanej aromatycznej mięty oraz owoce: jagody, maliny lub borówki. Z solidnie schłodzonego mleczka kokosowego należy zdjąć warstwę śmietany i ubić ją na najwyższych obrotach miksera, tak aby stała się sztywna i puszysta. Następny krok to dodanie ksylitolu oraz wymieszanie całości. Deser najlepiej serwować w dekoracyjnych pucharkach. Ich bogatą ofertę znajdziesz na: pucharydeserowe.pl. Ostatni etap pracy stanowi ozdobienie całości miętą oraz owocami.