Większość osób próbowało swoich sił z pieczeniem chleba. Zapach świeżo upieczonego chleba jest jednym z piękniejszych zapachów które kojarzą się każdemu z domem. Pękanie ciasta podczas pieczenia może być dla niektórych piekarzy poważnym problemem. To pękanie sugeruje, że coś poszło nie tak i normalnym jest nie wiedzieć dlaczego. Na szczęście nie jest to duży problem i Twój chleb nadal powinien dobrze smakować, ale jest to coś, czego prawdopodobnie będziesz chciał uniknąć następnym razem.
Pękanie ciasta występuje w przypadku słabego rozwoju glutenu. Może to być spowodowane nieodpowiednim wyrabianiem ciasta, zbyt małą ilością wody lub niewłaściwą mąką. Używając mąki chlebowej, większej ilości wody i odpowiednio wyrabiając ciasto, wytworzysz wystarczającą ilość glutenu, aby ciasto wyrosło bez pękania. Dlatego najważniejszymi krokami, które możesz podjąć, aby zapobiec pękaniu, jest utrzymywanie nawodnienia ciasta i upewnienie się, że rozwija się gluten. Pamiętaj, że pieczenie chleba to nauka, a robienie bardzo dobrego chleba wymaga wiele wysiłku i pochłoniętego czasu. Podczas tego procesu można popełnić wiele błędów, więc jeśli twoje ciasto pęka przy pieczeniu a ty nie wiesz dlaczego, to tylko kolejna krzywa uczenia się. Ten błąd i tak jest dość łatwy do naprawienia. Przyjrzyjmy się bliżej pękaniu ciasta, przyczynom i sposobom zapobiegania.
Co zrobić żeby chleb nie pękał podczas pieczenia?
Powody pękania ciasta
Pęknięcie podczas garowania
Sucha powierzchnia
Rozwój glutenu
Gluten to jedna z najważniejszych rzeczy w dobrym pieczywie. To on tworzy strukturę chleba i pozwala mu odpowiednio wyrosnąć. Bez glutenu otrzymujesz bardzo gęsty kawałek upieczonego ciasta. Aby uzyskać dobry chleb, musisz w pełni rozwinąć gluten. Jeśli rozwój glutenu jest niewystarczający, ciasto zacznie pękać podczas wzrostu, ponieważ struktura nie jest wystarczająco silna i elastyczna, aby pomieścić gaz wytwarzany przez drożdże. Piekarze amatorzy często albo nie wyrabiają ciasta wystarczająco długo, albo używają mąki, która nie wyprodukuje wystarczającej ilości glutenu w cieście. Te problemy będą miały znaczący wpływ na to, jak dobry jest twój chleb, gdy zostanie upieczony.
Ilość wody
Suche ciasto jest znacznie bardziej podatne na pękanie, ponieważ nie będzie w stanie wytworzyć dużej ilości glutenu. Aby gluten mógł się rozwijać, potrzebuje wystarczającej ilości wody, bez wody nie rozwinie się prawidłowo. Ciasto musi być lekko wilgotne, by mogło zostać włożone w suche i gorące powietrze piekarnika czy też pieca. Wtedy gluten i ciasto rozwiną się prawidłowo, a chleb wyjdzie taki jaki sobie wymarzyliśmy.
Pękanie podczas pieczenia
Kiedy twoje ciasto pęka/pęknie podczas pieczenia, nie ma odwrotu i zostajesz z niechlujnym bochenkiem. Nikt nie chce, aby ich chleb miał pęknięcia, więc warto wiedzieć, dlaczego tak się dzieje, aby następnym razem móc tego uniknąć.
Suche powietrze w piekarniku
Jedną z rzeczy, które musisz mieć w piekarniku podczas pieczenia chleba, jest odpowiednia wilgotność. Bez wilgoci ciasto zbyt szybko się zrumieni, a jego części będą bardziej podatne na pękanie. Gdy w piekarniku jest wilgoć (para), ciasto przyrumienia się znacznie wolniej, a skórka twardnieje dłużej. Pozwala to na większe wyrośnięcie ciasta podczas pieczenia, a tym samym zapobiega jego pękaniu.
mOOtic,pl -