Wypieki – dlaczego ciasto przy pieczeniu pęka?

Większość osób próbowało swoich sił z pieczeniem chleba. Zapach świeżo upieczonego chleba jest jednym z piękniejszych zapachów które kojarzą się każdemu z domem. Pękanie ciasta podczas pieczenia może być dla niektórych piekarzy poważnym problemem. To pękanie sugeruje, że coś poszło nie tak i normalnym jest nie wiedzieć dlaczego. Na szczęście nie jest to duży problem i Twój chleb nadal powinien dobrze smakować, ale jest to coś, czego prawdopodobnie będziesz chciał uniknąć następnym razem.

Pękanie ciasta występuje w przypadku słabego rozwoju glutenu. Może to być spowodowane nieodpowiednim wyrabianiem ciasta, zbyt małą ilością wody lub niewłaściwą mąką. Używając mąki chlebowej, większej ilości wody i odpowiednio wyrabiając ciasto, wytworzysz wystarczającą ilość glutenu, aby ciasto wyrosło bez pękania. Dlatego najważniejszymi krokami, które możesz podjąć, aby zapobiec pękaniu, jest utrzymywanie nawodnienia ciasta i upewnienie się, że rozwija się gluten. Pamiętaj, że pieczenie chleba to nauka, a robienie bardzo dobrego chleba wymaga wiele wysiłku i pochłoniętego czasu. Podczas tego procesu można popełnić wiele błędów, więc jeśli twoje ciasto pęka przy pieczeniu a ty nie wiesz dlaczego, to tylko kolejna krzywa uczenia się. Ten błąd i tak jest dość łatwy do naprawienia. Przyjrzyjmy się bliżej pękaniu ciasta, przyczynom i sposobom zapobiegania.

Co zrobić żeby chleb nie pękał podczas pieczenia?

Powody pękania ciasta

Pęknięcie podczas garowania

Pękanie ciasta podczas garowania może początkowo nie wydawać się dużym problemem, ale jeśli pęknie na pod koniec formowania, ciasto rozszerzy te pęknięcia podczas pieczenia i nie można mieć kontroli nad tym jak bochenek będzie wyglądał finalnie. Jeśli pęknie tylko podczas pierwszego kroku formowania, nie stanowi to wielkiego problemu, ponieważ można go ukształtować od nowa.

Sucha powierzchnia

Gdy powierzchnia ciasta wysycha, staje się mniej elastyczna, twardsza i znacznie bardziej skóropodobna. Ta powierzchnia staje się twardsza niż ciasto pod spodem i rozszczepia się, gdy ciasto rośnie. Sucha powierzchnia ciasta występuje najczęściej, gdy nie jest odpowiednio przykryta lub jest przetrzymywana w bardzo suchym powietrzu. Jeśli nie zostanie całkowicie zakryte, jest ryzyko utraty wilgoci. Jeśli w ogóle nie zostanie zakryte, jest bardzo duża szansa, że pęknie.

Rozwój glutenu

Gluten to jedna z najważniejszych rzeczy w dobrym pieczywie. To on tworzy strukturę chleba i pozwala mu odpowiednio wyrosnąć. Bez glutenu otrzymujesz bardzo gęsty kawałek upieczonego ciasta. Aby uzyskać dobry chleb, musisz w pełni rozwinąć gluten. Jeśli rozwój glutenu jest niewystarczający, ciasto zacznie pękać podczas wzrostu, ponieważ struktura nie jest wystarczająco silna i elastyczna, aby pomieścić gaz wytwarzany przez drożdże. Piekarze amatorzy często albo nie wyrabiają ciasta wystarczająco długo, albo używają mąki, która nie wyprodukuje wystarczającej ilości glutenu w cieście. Te problemy będą miały znaczący wpływ na to, jak dobry jest twój chleb, gdy zostanie upieczony.

Zobacz również:  Czy implanty zwiększają ryzyko zachorowania na raka piersi?

Ilość wody

Suche ciasto jest znacznie bardziej podatne na pękanie, ponieważ nie będzie w stanie wytworzyć dużej ilości glutenu. Aby gluten mógł się rozwijać, potrzebuje wystarczającej ilości wody, bez wody nie rozwinie się prawidłowo. Ciasto musi być lekko wilgotne, by mogło zostać włożone w suche i gorące powietrze piekarnika czy też pieca. Wtedy gluten i ciasto rozwiną się prawidłowo, a chleb wyjdzie taki jaki sobie wymarzyliśmy.

Pękanie podczas pieczenia

Kiedy twoje ciasto pęka/pęknie podczas pieczenia, nie ma odwrotu i zostajesz z niechlujnym bochenkiem. Nikt nie chce, aby ich chleb miał pęknięcia, więc warto wiedzieć, dlaczego tak się dzieje, aby następnym razem móc tego uniknąć.

Zobacz również:  Podkrążone oczy u dziecka - najczęstsze przyczyny

Suche powietrze w piekarniku

Jedną z rzeczy, które musisz mieć w piekarniku podczas pieczenia chleba, jest odpowiednia wilgotność. Bez wilgoci ciasto zbyt szybko się zrumieni, a jego części będą bardziej podatne na pękanie. Gdy w piekarniku jest wilgoć (para), ciasto przyrumienia się znacznie wolniej, a skórka twardnieje dłużej. Pozwala to na większe wyrośnięcie ciasta podczas pieczenia, a tym samym zapobiega jego pękaniu.

Nacięcie bochenka

Jeśli zauważysz, że twój chleb pęka dość często, warto zacząć go nacinać, aby uzyskać bardziej kontrolowany i lepszy wzrost chleba. Nacinanie chleba osłabia powierzchnię i pozwala na większą ekspansję, czyli „sprężystość w piekarniku” podczas pieczenia. Nienacięty chleb może doświadczyć czegoś, co nazywa się „wydęciem”. Oznacza to, że podczas rozprężania gaz w chlebie znajdzie najsłabszą część skórki i dosłownie wypchnie się z tego miejsca robiąc pęknięcie w niepożądanym miejscu.
Jeżeli już wiesz, lub domyślasz się dlaczego twoje ciasto pęka przy pieczeniu, należy spróbować upiec je jeszcze raz, naprawiając swój błąd. Chleb by był idealny musi mieć idealne warunki do tego by móc odwdzięczyć się za czas i uczucie które zostało włożone w jego przygotowanie. Na pewno w końcu uda upiec się chleb jak z reklamy.