Ananas stanowi nie tylko smaczną, a zarazem zdrową przekąskę, ale równie dobrze sprawdza się jako dodatek w różnego rodzaju daniach i sałatkach. Owoc ten jest często przez nas wykorzystywany, nie tylko w słodkich, ale także słonych daniach, dlatego, nawet jeśli nie jesteśmy w stanie kupić świeżego ananasa, sięgamy po takiego w puszce. Gdy dodajemy ten egzotyczny owoc do jakiegoś posiłku, warto zadbać o jego odpowiednie wcześniejsze przygotowanie. Poprawnie pokrojony ananas może wile zmienić w całej naszej potrawie. Jednak jak najlepiej pokroić ananasa, aby otrzymać zamierzony efekt?
Prawidłowo pokrojony ananas — dlatego jest to ważne?
Przede wszystkim musimy pamiętać, że w zależności od dania wielkość ananasa i jego ilość będzie miała bardzo duży wpływ na smak posiłku. Jeżeli zamierzamy dodać go jako jeden z głównych składników, wybór większych kawałków może okazać się świetnym pomysłem. Natomiast kiedy ma on stanowić tylko dodatek do smaku, np. sałatki lepiej postawić na niewielkie ilości pokrojonego owocu.
Sposoby krojenia ananasa
Zanim przystąpimy do krojenia ananasa, powinniśmy odkroić jego pióropusz oraz spód, następnie należy dokładnie obkroić twardą skórę, która znajduje się po bokach. Warto pamiętać również o dokładnym usunięciu wszystkich wystających pozostałości skórki.
W plastry
Wcześniej obranego ananasa możemy pokroić w okrągłe plastry. Grubość plastrów powinniśmy sami dostosować do swoich potrzeb. Gdy już pokroimy owoc na kilka kawałków, musimy wyciąć jasne, twarde kółka ze środka plastrów.
W kostkę
Istnieje kilka sposobów na pokrojenie tego typu owocu w kostkę. Jednym z nich jest pokrojenie w odpowiedniej wielkości kostkę wcześniej uzyskanych plastrów. Jednakże równie dobrym sposobem będzie pokrojenie ananasa najpierw na duże płaskie plastry, które następnie trzeba podzielić na kilka pasków i kolejno posiekać je na pojedyncze kawałki. Jeżeli żadna z tych metod nam nie odpowiada, możemy użyć do tego także specjalnej krajarki do krojenia warzyw i owoców w kostkę. Wystarczy, że umieścimy plastry ananasa na krajarce i przeciśniemy go przez ostrą kratkę, a naszym oczom ukaże się idealna kostka.
Dekoracyjnie
Jeśli owoc ma służyć nam stricte jako dekoracja na talerzu z potrawą, powinniśmy szczególnie zadbać o jego wygląd. Najprostszym sposobem będzie podzielenie ananasa na ćwiartki, wycięcie całego miąższu z ananasa, następnie musimy usunąć z niego twardy element, pośrodku boków powinniśmy wyciąć małe paski przypominające literę V, ponownie umieścić miąższ w skórce, pokroić go na mniejsze plasterki i powypychać naprzemiennie plastry (jeden w lewo, drugi w prawo).
Do jakich posiłków dodaje się ananasa?
Ten egzotyczny owoc możemy łączyć zarówno ze słodkimi produktami, jak i słonymi. Przykładową słodką dań z ananasem może być, np.: sałatka owocowa. Natomiast w przypadku słonych posiłków często są to:
- sałatki
- surówki
- pizza hawajska.
Oprócz tego możemy go również zaobserwować jako dekorację dań restauracyjnych.
mOOtic,pl -