Jak najlepiej pokroić ananasa?

Ananas stanowi nie tylko smaczną, a zarazem zdrową przekąskę, ale równie dobrze sprawdza się jako dodatek w różnego rodzaju daniach i sałatkach. Owoc ten jest często przez nas wykorzystywany, nie tylko w słodkich, ale także słonych daniach, dlatego, nawet jeśli nie jesteśmy w stanie kupić świeżego ananasa, sięgamy po takiego w puszce. Gdy dodajemy ten egzotyczny owoc do jakiegoś posiłku, warto zadbać o jego odpowiednie wcześniejsze przygotowanie. Poprawnie pokrojony ananas może wile zmienić w całej naszej potrawie. Jednak jak najlepiej pokroić ananasa, aby otrzymać zamierzony efekt?

Prawidłowo pokrojony ananas — dlatego jest to ważne?

Przede wszystkim musimy pamiętać, że w zależności od dania wielkość ananasa i jego ilość będzie miała bardzo duży wpływ na smak posiłku. Jeżeli zamierzamy dodać go jako jeden z głównych składników, wybór większych kawałków może okazać się świetnym pomysłem. Natomiast kiedy ma on stanowić tylko dodatek do smaku, np. sałatki lepiej postawić na niewielkie ilości pokrojonego owocu.

Zobacz również:  Czy gluten jest potrzebny w zbilansowanej diecie?

Sposoby krojenia ananasa

Zanim przystąpimy do krojenia ananasa, powinniśmy odkroić jego pióropusz oraz spód, następnie należy dokładnie obkroić twardą skórę, która znajduje się po bokach. Warto pamiętać również o dokładnym usunięciu wszystkich wystających pozostałości skórki.

W plastry

Wcześniej obranego ananasa możemy pokroić w okrągłe plastry. Grubość plastrów powinniśmy sami dostosować do swoich potrzeb. Gdy już pokroimy owoc na kilka kawałków, musimy wyciąć jasne, twarde kółka ze środka plastrów.

W kostkę

Istnieje kilka sposobów na pokrojenie tego typu owocu w kostkę. Jednym z nich jest pokrojenie w odpowiedniej wielkości kostkę wcześniej uzyskanych plastrów. Jednakże równie dobrym sposobem będzie pokrojenie ananasa najpierw na duże płaskie plastry, które następnie trzeba podzielić na kilka pasków i kolejno posiekać je na pojedyncze kawałki. Jeżeli żadna z tych metod nam nie odpowiada, możemy użyć do tego także specjalnej krajarki do krojenia warzyw i owoców w kostkę. Wystarczy, że umieścimy plastry ananasa na krajarce i przeciśniemy go przez ostrą kratkę, a naszym oczom ukaże się idealna kostka.

Zobacz również:  Czym jest demencja starcza i jakie są jej objawy?

Dekoracyjnie

Jeśli owoc ma służyć nam stricte jako dekoracja na talerzu z potrawą, powinniśmy szczególnie zadbać o jego wygląd. Najprostszym sposobem będzie podzielenie ananasa na ćwiartki, wycięcie całego miąższu z ananasa, następnie musimy usunąć z niego twardy element, pośrodku boków powinniśmy wyciąć małe paski przypominające literę V, ponownie umieścić miąższ w skórce, pokroić go na mniejsze plasterki i powypychać naprzemiennie plastry (jeden w lewo, drugi w prawo).

Do jakich posiłków dodaje się ananasa?

Ten egzotyczny owoc możemy łączyć zarówno ze słodkimi produktami, jak i słonymi. Przykładową słodką dań z ananasem może być, np.: sałatka owocowa. Natomiast w przypadku słonych posiłków często są to:

  • sałatki
  • surówki
  • pizza hawajska.

Oprócz tego możemy go również zaobserwować jako dekorację dań restauracyjnych.