Jakie właściwości lecznicze ma borówka amerykańska?

Superowoce borówki amerykańskiej i ich cechy

Jak zdefiniujemy superowoce i dlaczego borówka amerykańska jest jednym z nich? Odpowiedź na to pytanie tkwi w właściwościach leczniczych borówki amerykańskiej. Superowoce należą do superfood, czyli produktów, których spożywanie ma przynieść wyjątkowe korzyści zdrowotne. Aby owoc został zaliczony w poczet superowoców musi spełnić kilka kryteriów: – zawierać znaczącą ilość antyoksydantów, witamin, – mikroelementów i błonnika, cechować się egzotycznym rodowodem i unikatowym wyglądem, – posiadać właściwość lecznicze zweryfikowane badaniami naukowymi.

Owoce borówki amerykańskiej (Vaccinium corymbosum, rodzina wrzosowate) spełniają wszystkie powyższe wymogi.

Pochodzenie i charakterystyka borówki amerykańskiej

Choć borówka amerykańska wywodzi się z flory Ameryki Północnej, to w naturalnym środowisku można ją spotkać również na Nowej Zelandii, w Japonii i niektórych regionach Europy. Przyjmuje pokrój krzewu wysokości do 2,5m. Owocuje ciemnogranatowymi jagodami o bardzo przyjemnym, aksamitnym smaku. Właściwości lecznicze borówki amerykańskiej są zasługą jej składu chemicznego, w którym odnaleźć można: polifenole, miedź, cynk, mangan, wapń, żelazo, selen, magnez, kwas askorbinowy, kwas cytrynowy, kwas foliowy, witamina K, PP, A, B, E, resweratrol, błonnik. Owoce borówki amerykańskiej wyróżniają się bogatym składem antocyjanów o wysokiej aktywności antyoksydacyjnej.

Zobacz również:  Jakie są przyczyny występowania kataru po przebudzeniu?

Antocyjany i antyoksydanty – fundamenty właściwości leczniczych borówki amerykańskiej

Antocyjany – barwy zdrowia

Antocyjany należą do flawonoidów, rodzaju barwników roslinnych. To one sprawiają, że kwiaty i owoce przyjmują barwy czerwone, niebieskie i fioletowe. W roślinnej biochemii pełnią rolę ochrony przed promieniami UV, zapobiegając uszkodzeniom białek i mutacjom w spirali DNA.  Antocyjany są doskonałymi antyoksydantami.

Antyoksydanty i ich rola w metabolizmie

Równowaga pomiędzy wolnymi rodnikami a antyoksydantami ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia. Wolne rodniki, cząsteczki powstające w czasie przemian metabolicznych zachodzących w komórkach, przyspieszają procesy starzenia i wystąpienie towarzyszących chorób przewlekłych, m.in. nowotworów, miażdżycy i schorzeń reumatologicznych. Antyoksydanty to substancje przeciwdziałające aktywności wolnych rodników i hamujące indukowanie procesów starzenia. Związki te wspomagają układ immunologiczny i przeciwdziałają stresowi oksydacyjnemu.  Antyoksydanty zawarte w jagodach borówki amerykańskiej wiążą wolne rodniki i utrudniają ich przenikanie przez błony fosfolipidowe. Zwiększają także dopływ substancji odżywczych do komórek.  Świeże owoce borówki amerykańskiej wykazują wyższą zawartość antyoksydantów niż jej przetwory.

Jakie właściwości ma borówka amerykańska? Jagodowa profilaktyka

Borówka amerykańska jest szczególnie doceniana w profilaktyce i leczeniu schorzeń sercowo-naczyniowych. W tej sferze główne znaczenie ma jej wpływ na zmniejszenie poziomu „złego” cholesterolu we krwi i obniżenie ciśnienia. Borówka amerykańska przeciwdziała stresowi oksydacyjnemu, który powoduje starzenie się mózgu i choroby naurodegenwracyjne. Istnieją naukowe dowody, że spożywanie borówki amerykańskiej chroni układ nerwowy i opóźnia wystąpienie choroby Parkinsona i Alzheimera. Jagody borówki zmniejszają także ryzyko cukrzycy typu II i insulinooporność. Przyspieszają regenerację mięśni szkieletowych. Borówka obniżając poziom „złego” cholesterolu zapobiega również zaćmie, retinopatii, jaskrze i nocnej ślepocie. Antynowotworowe działanie antocyjanów ma szczególne znaczenie w zapobieganiu nowotworom układu pokarmowego, oddechowego i moczowego.

Zobacz również:  Co może oznaczać suchość w jamie ustnej i pieczenie języka?

Ze względu na zawartość resweratrolu jagody borówki amerykańskiej wykazują aktywności biologiczną: przeciwzapalną antyoksydacyjną, antynowotworową, antyangiogenną,  hamującą procesy neurodegeneracyjne.

Liczne badania naukowe potwierdzają, że regularne spożywanie jagód borówki amerykańskiej, najlepiej nieprzetworzonych, stanowi doskonałą profilaktykę zdrowotną. Owoce borówki mogą poszczycić się jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów w świecie roślinnym, co sprawia, że są warte uwagi każdej osoby, która poszukuje ochrony przed chorobami neurodegeneracyjnymi i nowotworowymi.

[Total: 1 Average: 5]