Czy jedząc same owoce i warzywa można schudnąć?

Czy jedząc same owoce i warzywa można schudnąć? Wiele osób zadaje sobie to pytanie. Niby ciężko zrezygnować z mięsa. Jednak coraz większa liczba osób rezygnuje z jego spożywania, chcąc m.in. zgubić nadprogramowe kilogramy. To właśnie dla takich osób polecana jest dieta wielowarzywna. Co należy wiedzieć na jej temat?

Zasady działania diety wielowarzywnej

Co prawda, nie mówi ona o owocach (jak sama nazwa wskazuje), jednak można dopuścić się ich spożywania w określonych ilościach. Chodzi bowiem o to, że w owocach znajdują się cukry proste. Ich nadmiar może doprowadzić do pojawienia się nadwyżki kilogramowej. Trzeba więc do owoców (w szczególności do kalorycznych bananów!) podejść z głową, spożywając je do godziny 16 – maksymalnie! Dzięki temu będzie można zyskać pewność co do tego, że cukry spożyte wraz z owocami, uda się spalić do momentu udania się na wieczorną drzemkę.

Zobacz również:  Wypieki - dlaczego ciasto przy pieczeniu pęka?

Co należy wiedzieć o warzywach, jeżeli chodzi o ten sposób żywienia? Muszą one być surowe, gotowane krótko na parze, w wodzie albo duszone. Nie można ich smażyć. Kolejna, ważna zasada – na tego typu formę pożywienia można zdecydować się na tydzień, maksymalnie dwa. Aby dieta przyniosła oczekiwane efekty, dzienny limit kcal powinien wynosić maksymalnie 1500 kcal.

Zdrowy błonnik dla organizmu

Warzywa zawierają w sobie ogromne ilości błonnika, który polecany jest w przypadku osób, jakie chcą schudnąć. Jednak nie można zapomnieć o innych, ważnych składnikach, jakie pojawią się wraz z ogromną ilością spożywanych warzyw. Mowa tutaj o:

  • witaminach,
  • składnikach mineralnych,
  • antyoksydantach.

To właśnie dzięki nim mówi się, że bazowanie na samych warzyw i owocach ma zbawienne działanie nie tylko odchudzającej, ale także oczyszczające dla organizmu. Decydując się na spożywanie warzyw i owoców, warto zapoznać się z ich kolorami.

Zobacz również:  Ile kcal ma kebab? Czy można jeść kebab na diecie?

Kolory a dobroczynne właściwości

Każda grupa kolorów ma inne właściwości. I tak:

  • warzywa fioletowe – polecane są do walki z nowotworami,
  • warzywa czerwone – dobroczynnie wpływają na układ krwionośny,
  • warzywa żółte – ochrona dla oczu,
  • warzywa zielone – wsparcie w przypadku oczyszczania organizmu.

Mówi się również o tym, aby w trakcie diety warzywnej i owocowej, zrezygnować ze spożywania takich napojów jak: kawa, czarna mocna herbata, alkohol. Zamiast tego, można spożywać wodę w nieograniczonej ilości oraz soki warzywne i owoce. Dzięki temu będzie można cieszyć się różnorodnymi smakami – bez obaw o nudę i rutynę.

Warto dla własnego dobra zdecydować się na taką dietę, aby móc wspomóc swój organizm.