Jajka są źródłem wielu cennych składników odżywczych. Białko zawarte w jajku jest białkiem wzorcowym, ponieważ zawiera ono wszystkie aminokwasy — również takie, których nasz organizm nie potrafi wyprodukować we własnym zakresie. Aminokwasy zawarte w jajku są doskonale zbilansowane, co oznacza, że jest to białko o najwyższej wartości biologicznej. Nie ulega więc wątpliwości, że jajka warto jeść regularnie. Ile kalorii ma jedno jajko na miękko i czy to najzdrowsza forma jego podania?
Gotować czy smażyć — oto jest pytanie!
Jajko na miękko czy jajecznica?
Jajko ugotowane na miękko jest lekko strawne i łatwiej przyswajalne przez organizm niż jajko ugotowane na twardo. Niezależnie od sposobu gotowania, przyrządzone w ten sposób, będzie zawsze lżej strawne od jajka smażonego na tłuszczu. Smażenie, zwłaszcza na maśle, sprzyja powstawaniu dużej ilości kwasów nasyconych, które są niekorzystne dla naszego zdrowia. Jajko smażone ma też dużo więcej kalorii niż jajko ugotowane na miękko. Warto dodać, że jajko na twardo w trakcie zbyt długiego gotowania traci wiele cennych wartości. Niektóre witaminy ulegają utlenieniu, a lecytyna, w którą bogate jest żółtko, ulega degradacji. W tej konkurencji wygrywa jajko gotowane na miękko.
Co z tym cholesterolem?
Do niedawna popularny był pogląd, że zbyt duża ilość jajek w diecie źle wpływa na nasze zdrowie — podnosi poziom złego cholesterolu i powoduje miażdżycę. Tymczasem badania dowodzą, że jajka to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych i witamin a ich regularne spożywanie ma korzystny wpływ na nasze zdrowie. Cenne składniki pokarmowe zawarte w jajku to oprócz białka również żelazo, witamina A, D, E, B2, B12, foliany, luteina i wiele innych. Białko zawarte w jajku dzięki temu, że pomaga wchłaniać wapń, poprawia gęstość naszych kości. Z kolei zawartość witaminy B doskonale wpływa na zdrowie włosów oraz skóry. Regularne spożywanie jajek przy zbilansowanej diecie nie wpływa znacząco na wzrost poziomu cholesterolu we krwi, co więcej, działa korzystnie w wielu innych aspektach.
Ile kalorii ma jajko na miękko?
Jak długo gotować?
Zgodnie z wynikami najnowszych badań jajka, jako składnik zbilansowanej diety, nie wpływają negatywnie na nasze zdrowie. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca jedzenie 2-3 jajek dziennie. Formą przygotowania, która pozwala zatrzymać największą ilość składników odżywczych w jajku, jest gotowanie na miękko. Krótki czas gotowania — około 4-5 minut w zależności od wielkości jajka — to najlepszy przepis na wartościowy posiłek z jajkiem w roli głównej.
Liczymy kalorie
Dzięki bogactwu aminokwasów, jajko jest doskonałym dostawcą energii dla naszego organizmu. Jajka jedzone na śniadanie pozostawiają uczucie sytości przez długi czas, dlatego stanowią wartościowy element diety dla osób chcących zrzucić zbędne kilogramy. Zwracając uwagę na ilość kalorii w diecie, warto wiedzieć, że średniej wielkości jajko ugotowane na miękko zawiera około 80-90 kcal.
Zdrowa dieta to podstawa
Dbając o zdrową dietę, nie powinniśmy zapominać o jajkach. Bogactwo składników odżywczych i zalety jedzenia odpowiednio przyrządzonych jajek to wiele korzyści dla naszego zdrowia i dobrego samopoczucia. Warto też na bieżąco poszerzać swoją wiedzę na temat żywienia, zamiast ulegać przeterminowanym stereotypom.
mOOtic,pl -