Jak należy gotować bób?

Bób jest stosowany w kuchniach na całym świecie i cieszy się ogromną popularnością. W tym artykule poznasz wszystkie metody i techniki gotowania bobu, tak aby rozpływał się w ustach, a jednocześnie zachował swoją chrupkość i fenomenalny smak.

Jak wybrać odpowiedni bób?

Smak bobu bardzo często zależy od wyglądu ziaren. Powinny one być przede wszystkim świeże oraz pełne w środku. Należy unikać zbyt miękkich i zmarszczonych ziaren bobu.

Jeśli używasz suszonego bobu, zalej go wodą na kilka godzin lub najlepiej na noc. Namaczanie pomoże ziarnom nabrzmieć, co przyspieszy proces gotowania. Świeży bób najczęściej posiada zewnętrzną skórkę, którą przed samym gotowaniem warto oderwać, co ułatwi późniejsze jedzenie i sprawi, że bób delikatniejszy.

Sposoby gotowania bobu

Pierwszym sposobem jest zagotowanie osolonej wody. Należy do niej dodać bób i gotować przez 6-9  minut w przypadku świeżego bobu lub 20-30 minut jeżeli posiadasz jego suszoną wersję. Najważniejsze, aby gotować tak długo, aż ziarna staną się miękkie, ale wciąż chrupiące. Po ugotowaniu wystarczy odcedzić wodę i gotowe. Taki bób można od razu zjeść lub przyrządzić na jego bazie inne potrawy.

Drugą opcją jest gotowanie na parze. To doskonały sposób na zachowanie wszystkich wartości odżywczych bobu. Wystarczy gotować go na parze przez około 20 minut lub 40 minut w przypadku suszonego bobu.

Zobacz również:  Czy osoba aseksualna może się zakochać? Wszystko o miłosnym życiu "asów"

Pamiętaj, aby nie gotować bobu zbyt długo. Jest on najsmaczniejszy, gdy posiada lekko chrupiącą strukturę. Zbyt długie gotowanie sprawi, że stanie się miękki i straci swoje walory smakowe.

Oprócz tego dbaj, aby w garnku nie było za dużo wody. Gotowanie bobu w nadmiarze wody może wypłukać jego smak. Stosuj tylko tyle wody, aby ziarna były pokryte. Ta wskazówka sprawi, że bób zasmakuje nawet najbardziej wybrednym niejadkom.

Na koniec ciekawą opcją jest gotowanie bobu wraz z innymi, smacznymi składnikami. Możesz dodać do niego zioła, czosnek, oliwę z oliwek lub soki cytrusowe, aby wzbogacić jego smak. Ten trik szczególnie się sprawdzi, jeżeli planujesz przyrządzić inny posiłek na bazie bobu.

Jakie potrawy najlepiej smakują z bobem?

Bób świetnie sprawdza się jako dodatek do wielu dań takich jak:

  • Farsz z bobem i mięsem mielonym lub warzywami
  • Puree z bobu
  • Kremowa zupa z bobu
  • Sałatka z bobem i z fetą
  • Sałatka z bobem w stylu orientalnym

Warto wspomnieć, że najsmaczniejszy bób jest w samym sezonie, czyli w lecie oraz wiosną. W tym okresie bób jest często tańszy i łatwiej dostępny na lokalnych ryneczkach lub targach. Bób jest przede wszystkim świetnym dodatkiem do letnich przyjęć, grilla czy pikników. Jego świeży, chrupiący smak doskonale komponuje się z innymi letnimi warzywami i grillowanym mięsem. Eksperymentuj z różnymi przyprawami, technikami gotowania i połączeniami smakowymi.

Zobacz również:  Co można zyskać na sprzedaży w lombardzie?

Jeśli lubisz korzystać z przetworów zimą, warto zastanowić się nad gotowaniem boba podczas sezonu i przechowywaniem go w zamrażarce lub słoikach. Ugotowany bób można łatwo zamrozić lub zaprawić, aby cieszyć się jego smakiem również poza sezonem.

Przepis na smaczne puree z bobu

Potrzebne Ci składniki:

  • 500 g świeżego bobu lub ugotowanego z puszki
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1/4 szklanki śmietany kremówki
  • Posiekana świeża natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie krok po kroku

  • Krok 1 przygotuj oraz ugotuj bób
  • Krok 2 dodaj wszystkie składniki i zacznij miksować
  • Krok 3 jeżeli puree jest zbyt gęste możesz dodać odrobinę bulionu
  • Krok 4 dopraw potrawę według własnego gustu oraz upodobań
  • Krok 4 na koniec udekoruj pięknie talerz za pomocą świeżej natki pietruszki

Ta potrawa doskonale sprawdzi się, jako przystawka na imprezach, rodzinnych spotkaniach, a nawet w święta. Puree z bobu podbija podniebienia nawet najbardziej wybranych gościom i skrada serca największym niejadkom. Oprócz tego bób dostarcza do organizmu wiele witamin i minerałów, dzięki czemu jest nie tylko smaczny, ale przede wszystkim niezwykle korzystny dla zdrowia. Nasz artykuł pomoże Ci poprawnie przyrządzić bób!