Zastanawiasz się, jaką kawą jest ristretto? Czym różni się od innych, popularnych rodzajów tego napoju? Przekonaj się, jakie są jej walory smakowe i kiedy warto po nią sięgnąć!
Ristretto – pochodzenie i charakterystyka kawy
Ristretto to mała i intensywna kawa pochodząca z Włoch. Jest odmianą dobrze znanego espresso, jednak przygotowuje się ją z mniejszej ilości wody – dzięki temu napój jest znany z bogatego smaku i aromatu. Klasyczne ristretto ma zaledwie 15-20 ml objętości, które pozwalają poczuć miłośnikom kawy różne akcenty smakowe, zarówno słodkie, jak i gorzkie. Kim są najwięksi fani tego rodzaju kawy? Ristretto to idealna propozycja dla osób, które cenią sobie intensywność i wyrazistość czarnego napoju. Jeśli preferujesz picie czarnej kawy i zawsze zamawiasz ją w kawiarni – spróbuj przygotować nieco inną odmianę klasycznego espresso.
Ristretto a espresso – czym się różnią?
Stosowanie odpowiednich proporcji w baristyce jest niezwykle ważne – podobnie jest z przygotowaniem ristretto i espresso. Jakie parametry różnią się w przypadku tych dwóch czarnych kaw?
- Objętość wykorzystanej wody – ristretto jest przygotowywane z mniejszej ilością wody niż standardowe espresso (30-40 ml). Typowa objętość tej kawy wynosi około 15-20 ml. Dzięki temu ristretto jest bardziej skoncentrowane i ma silny, niezwykle aromatyczny smak.
- Czas ekstrakcji – wyznacza czas, w którym woda pod ciśnieniem przepuszczana jest przez kawę. Ze względu na mniejszą objętość wody, ristretto ma krótszy czas ekstrakcji niż espresso (25-35 sekund). W tym przypadku czas parzenia wynosi około 17-20 sekund.
- Smak – ristretto to kawa silnie skoncentrowana o intensywnym i mocnym smaku. Ze względu na krótszy czas ekstrakcji ta propozycja kawowa jest uboższa w kofeinę niż klasyczne espresso, stąd nie ma silnego działania pobudzającego.
- Zastosowanie – Ristretto często pełni funkcję bazy do przygotowania innych napojów kawowych, takich jak espresso macchiato, cortado czy cappuccino. Ze względu na większą objętość espresso nadaje się do spożycia samodzielnie, jako niewielki napój kawowy.
Włoska kawa ristretto – jak przygotować ją we własnej kuchni?
Przygotowanie kawy ristretto jest prostsze, niż się wydaje. Aby ją zaserwować, potrzebujesz przede wszystkim odpowiedni sprzęt (warto zainwestować w dobry ekspres do kawy do domu) oraz wysokiej jakości kawę. Następnie postępuj według prostych kroków:
- zmiel 18-20 g kawy na drobno lub przygotuj taką ilość uprzednio zmielonych ziaren,
- upewnij się, że ekspres jest gotowy do pracy,
- włóż mieloną kawę do sitka ekspresu i równomiernie ją ugnieć, bez użycia siły,
- uruchom ekspres i zacznij ekstrakcję – powinna trwać około 15-18 sekund.
Postępując według wskazanych korków, otrzymasz około 15-20 ml ristretto. Warto wspomnieć, że proporcje w różnych przepisach na tę włoską kawę różnią się od siebie. Parametry takie jak ilość zmielonej kawy, czy czas ekstrakcji należy dopasować do własnych preferencji smakowych i gustu. Pamiętaj, że smak kawy w dużej mierze jest zależny od jakości ziaren, a znalezienie idealnych proporcji jest dużo łatwiejsze, jeśli odważysz się na kawowe eksperymentowanie! Warto również wybrać produkt od sprawdzonego dystrybutora, jak np. Cafe Silesia. Wtedy możesz mieć pewność, że mieszanka ziaren będzie przepyszna!
mOOtic,pl -