Jak poradzić sobie z ananasem – czy myć go przed obraniem?

Ananas to jeden z najsmaczniejszych owoców egzotycznych. Gdy jest dojrzały charakteryzuje się doskonałym słodkim smakiem, jest soczysty i ma piękny aromat. Jak jednak spożywać ananasa, by czerpać z niego jak najwięcej? Jak powinno się go kroić, kiedy ananas jest dojrzały i czy przed jego pokrojeniem powinno się go umyć?

Ananas – owoc egzotyczny w Polsce

Za ananasem kryje się słodki, soczysty owoc, którego smak jest uwielbiany przez Polaków. Nim jednak roślina dotrze do Polski ze względu na kraj pochodzenia musi przebyć długą drogę. To zaś sprawia, że wykorzystuje się przy produkcji środki ochrony roślin, które mają zagwarantować, że nawet mimo długiego transportu ananas docierać będzie do kupującego w dobrym stanie. Takie techniki stosowane są czy to przy transporcie cytrusów czy egzotycznych warzyw. Skoro taka metoda jest wykorzystywana na skórce owoców znajdować się mogą substancje ochronnych, których spożycie nie będzie wskazane. Dlatego tak wiele osób decyduje się na to, by przed spożyciem myć każdy owoc. Podobnie można postąpić z ananasem, choć niewątpliwie nie jest to powszechnie stosowany sposób na przygotowanie ananasa do spożycia.

Zobacz również:  Jaką pojemność ma standardowy kubek?

Jak umyć ananasa przed obraniem?

Chcąc umyć ananasa przed obraniem można  pod bieżącym strumieniem wody umieścić cały owoc starając się go umyć w miarę możliwości jak najdokładniej pamiętając oczywiście o nierównościach jakie występują na skórce ananasa. Po umyciu a przed jego obraniem warto postarać się o osuszenie owocu.

Dlaczego warto obmyć ananasa przed obraniem?

Można wskazać przynajmniej kilka powodów, dla których obmycie ananasa przed obraniem będzie wskazane. Przede wszystkim to działanie, które nie zajmie nam wiele czasu, a będzie miało charakter prewencyjny. Nigdy nie wiadomo w jakich warunkach owoc był transportowany i jeśli stosowane były środki chroniące roślinę na czas transportu to obmycie będzie sprawiało, że uda się te substancje z ananasa skutecznie zmyć. Nie będzie ryzyka, że w trakcie krojenia owocu będzie dochodziło do przeniesienia zanieczyszczeń na spożywaną część owocu.

Zobacz również:  Czy jedząc same owoce i warzywa można schudnąć?

Jak i kiedy obierać ananasa?

Chcąc sięgnąć po ananasa powinno się wyczekać momentu, w którym pióropusz zacznie się robić delikatnie żółty i będą wychodzić z niego pojedyncze liście po ich pociągnięciu. To znak, że owoc jest dojrzały i można odkroić jego górną cześć z pióropuszem i przejść do dalszego obierania. Przy ananasie najlepiej sprawdza się technika, w której stawia się owoc pionowo na desce i następnie można stopniowo dookoła odkroić skórę. W ten sposób będzie można dość sprawnie poradzić sobie z ananasem, usunąć skórę i bez większych problemów dostać się do słodkiego środka, z którego trzeba będzie jeszcze usunąć znajdujący się w środki twardy element, który nie nadaje się do spożycia. Wystarczy tych kilka kroków i ananas będzie gotowy do spożycia.